21 Mayıs 2015 Perşembe

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Yılmaz Güney

Sinema öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılmaz Güney'in gerçek adı Yılmaz Pütün'dür. Kendi ifadesine göre Pütün kırılması zor sert meyve çekirdeği demektir. 1937 yılında, topraksız bir köylü ailenin iki çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası Siverekli ve annesi Vartoludur. Kendisi Adana'da büyümüş ve Adana birçok filmine konu olmuştur. Adana'da bir süre Kemal ve And Film şirketlerinin bölge temsilcisi olarak çalıştı. Üniversite okumak üzere İstanbul'a gitti ve Atıf Yılmaz ile tanıştı. Bu süreçte bir yandan da hikâyeler yazıyordu. Daha sonra Atıf Yılmaz'ın da desteğiyle sinemada çalışmalarına başladı.

Sinemaya başlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılmaz Güney, 1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Bu Vatanın Çocukları ve Alageyik isimli filmlerin hem senaryosunu yazar hem de filmlerde rol alır ve oynar. Karacaoğlan'ın Karasevdası'nda da yönetmen yardımcılığı yapar. Yeni Ufuklar ve On Üç gibi dergilere de öyküler yazan Yılmaz Güney, bir öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılanır ve 1961 yılında bir buçuk yıl hapis cezasına mahkûm olur.
İki yıl sonra tekrar kaldığı yerden devam eden Yılmaz Güney, o dönemde daha çok macera filmleri çeker. Filmlerinde ezilen, hor görülen bir "Anadolu çocuğunun" otoriteye başkaldırısı vardır. Bu dönemde Çirkin Kral lakabını alır. Bu dönemdeki en önemli Lütfü Akad'ın yönettiği ve kendisinin yazdığı bir film olan Hudutların Kanunu'dur. Bu dönem boyunca oyunculuğunu geliştiren Yılmaz Güney, abartısız ve yalın oyunculuk anlayışı bu dönemde artık oturtmuştur.

Cezaevi ve firari yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılmaz Güney, 1972 yılında "devrimcilere yardım ve yataklık yaptığı" gerekçesiyle 2 yıl hapse ve sürgüne mahkûm edildi. Yılmaz Güney içeride kaldığı süre boyunca sinema ve sanat ile ilgili fikirlerini; şiir ve öykülerini o dönemde çıkarmaya başladığı Güney dergisinde yayınlamıştır. 1974'te cezaevinden çıktı. İki yıldan fazla cezaevinde kalan Yılmaz Güney aynı yıl Arkadaş filmini çekti. Yine aynı yılEndişe adlı filmi çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu'yu öldürmekten tutuklandı ve 25 Ekim'de Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976'da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[3][4]
Beş yıl hapis yattıktan sonra 9 ekim 1981 tarihinde izinli olarak çıktığı Isparta Yarı Açık Cezaevinden yurtdışına firar etti. Yılmaz Güney'in hapisten kaçışı da filmlerini anımsatmıştır. Hapse girmeden önce çekmiş olduğu Şeytanın Oğlu filminde: bir günlük bayram izininde dışarı çıkan ve kayıplara karışan bir adamın hikayesini anlatmıştır. Filmine benzer bir yaşantı tecrübe etmiştir. Bir günlük izin ile hapisten çıkan Güney, Antalya'nın Kaş ilçesinden Yunanistan'a bağlı Meis adasına, oradan da İsviçre'ye kaçmıştır. Daha sonra Fransa'ya geçer ve yaşamının geri kalanını orada geçirir.[5]
Cezaevinde sinema ile olan ilgisi devam etti. Bu dönemde yazdığı Zeki Ökten tarafından çekilen Sürü ve yurt dışında ve yurt içinde büyük ilgi gören ve Şerif Gören tarafından Yol çekildi. Cezaevindeyken GÜNEY adlı bir sanat-kültür dergisi çıkardı. Yol'un kurgusunu tekrar yaptı ve Cannes Film Festivali'nde ödül aldı[6]. Yurt dışına kaçtıktan sonra Fransa'da Duvar filmini çekti. Güney'in, 1976 yılında Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde tanıklık ettiği, çocuklar koğuşunda çıkan ve tüm cezaevine yayılan bir isyanın sinemaya aktarıldığı Duvar onun son filmi olmuştur.
Son yıllarını Paris'te geçiren Güney, mide kanseri nedeniyle 9 Eylül 1984'te yaşamını yitirdi. Paris'te bulunan Père Lachaise Mezarlığı'na gömüldü.

Önemli filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılmaz Güney 114 filmde oyunculuk, 26 filmde yönetmenlik, 15 filmde yapımcılık, 64 filmde ise senaristlik yapmıştır. Ayrıca bir filmin yazarı "Düzen (1978)" olup, bir filmin de "Yol, (1981)" kurgusunu yapmıştır. Aşağıdaki tabloda Güney'in bazı önemli filmleri yer almaktadır.
Yılmaz Güney'in önemli filmleri
YılFilmGörevi[7][8]NotlarKaynak
OyuncuSenaristYönetmenYapımcıKurgu
1966Hudutların KanunuEvetEvetEvetEvet[9][10]
1968Seyyit Han (Toprağın Gelini)Evet[11]
1967Çirkin Kral AffetmezEvetEvet[12]
1969Bir Çirkin AdamEvetEvet[13][14]
1969Bir Çirkin AdamEvetEvetEvetEvet[15]
1970UmutEvetEvetEvetEvet
Yılmaz Güney'in Pere Lachaise Mezarlığı'ndaki mezarı.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fatoş Güney röportajı, Hürriyet, 5 Mart 2000
  2. ^ İnsan, militan ve sanatçı Yılmaz Güney. Güney Filmcilik yayınları. Kendi ağzından kısa yaşam öyküsü: s. 16: "1937 yılında, Türkiye'de, bir güney şehri olan Adana'nın Yenice köyünde doğdum. Kürt asıllı, topraksız bir köylü ailenin iki çocuğundan biriyim."
  3. ^ Yılmaz Güney ve Hakim Sefa Mutlu o gece gazinoya aileleriyle gelmiş ve iki taraf da alkollü oldukları için basit bir tartışma ölümlü bir olaya evrilmiştir10 Şubat 2000 tarihli Hürriyet haberi 19 Kasım 2010 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ "Yılmaz Güney kardeşimi vurdu, bizim söz hakkımız yok mu?" Zaman gaz., 19.9.2012
  5. ^ Yılmaz Güney kronolojisi 19 Kasım 2010 tarihinde erişilmiştir
  6. ^ 1982 Cannes Film Festivali, kazanan filmler:Missing ve Yol, İMDB
  7. ^ "Yılmaz Güney"
     (İngilizce). Internet Movie Database. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  8. ^ "Yılmaz Güney". SinemaTürk. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  9. ^ "Ala Geyik" (Türkçe). telifhaklari.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  10. ^ "Ala Geyik" (Türkçe). sinematurk.com. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  11. ^ "Tütün Zamanı" (Türkçe). telifhaklari.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  12. ^ "Karacaoğlan'ın Kara Sevdası" (Türkçe). telifhaklari.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  13. ^ "Bu Vatanın Çocukları" (Türkçe). telifhaklari.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  14. ^ "Bu Vatanın Çocukları" (Türkçe). sinematurk.com. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  15. ^ "Dolandırıcılar Şahı" (Türkçe). telifhaklari.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012.
  16. ^ "kitap.antoloji.com". Erişim tarihi: 20 Mart 2012.

19 Mayıs 2015 Salı

Fox TV'de "Sesi Çok Güzel" yarışmasındaki performansı ile dikkat çektiken sonra Ergani'deki evinde saldırıya uğrayan ve kafasından vurulan Mutlu Kaya'nın babası "3-4 kişi evin önüne gelmiş. Kapıyı çalmış. Mutlu, komşu zannederek, kapıyı açıyor. Kapıyı açınca başına ateş ediyorlar." demişti abisi ise bugün evin tarandığını kardeşinin öyle vurulduğunu söyledi.


Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde önceki gece silahlı saldırı sonucu kafasından vurulan Mutlu Kaya’nın abisi Muhammet Kaya Radikal’e konuştu. Mutlu vurulurken yanında 14 yaşındaki kardeşi olduğunu söyleyen Kaya, “Gece 03:00 civarında dışarından ev taranıyor. O sırada salonda yemek yiyen Mutlu kafasından vuruluyor. Bu duruma tanık olan küçük kardeşim hala şokta. Biz aile olarak ses yarışmasında Mutlu’ya destek verdik. Bizim töreyle işimiz olmaz. Ancak hedef gösteriliyoruz. Mutlu’nun sağlık durumu iyiye gidiyor’’ dedi.
 
‘MUTLU YOĞUN BAKIMDA, 14 YAŞINDAKİ KARDEŞİM ŞOKTA’
 
Muhammet Kaya şöyle konuştu:  “Saldırı ablamın evinde oluyor. Olay sırasında evde Mutlu, ablam, yiğenim ve 14 yaşındaki erkek kardeşim bulunuyor. Yeğenim uyuduktan sonra erkek kardeşim sınavı olduğu için Mutlu’yla beraber ders çalışıyor. Erkek kardeşim acıktığını söyleyince ablam yemek hazırlamak için mutfağa giriyor. O sırada dışarıdan eve ateş açılıyor. Ev taranıyor. Ev müstakil ve giriş katı olduğu için kurşunlardan biri Mutlu’nun başına isabet ediyor. Olay sırasında Mutlu’nun vurulmasına tanıklık eden 14 yaşındaki kardeşim bağırıyor. Kendisi halen şokta.
 
 
‘BİZİM TÖREYLE İŞİMİZ OLMAZ’
 
Olay sonrasında hakkımızda çok haber yapıldı. Mutlunun töre kurbanı olduğu ve aşireti tarafından vurulduğu iddia edildi. Bizim ne aşiretle ne de töreyle hiçbir şekilde işimiz olmaz. Ben zaten öğretmenim. Ailemiz okumuş modern bir aile. Bizim ailede hiçbir şekilde baskı olmaz. Böyle bir olay ilk kez başımıza geliyor. Ben kız kardeşime destek verdim. Babam, amcalarım, dayılarım hepsi bu yarışmada Mutlu’ya destek verdi. Biz aile olarak Mutlu’nun arkasındaydık. Ancak haberlerde hedef gösterildi. Haberlerde Mutlu’nun babamız tarafından vurulduğu yazıldı. Kesinlikle böyle bir durum yok. Gerçekler kısa bir süre sonra ortaya çıkacak. Zaten olayla ilgili emniyetin göz altıları bulunuyor. Durum araştırılıyor.
 
 
‘TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN DESTEK ALIYORUZ’
 
Saldırı geç saatte olduğu için olayda görgü tanığı yok. Ancak oturduğumuz caddede kamera kayıtları bulunuyor. Polis kamera kayıtlarına inceliyor. Olayla ilgili gözaltılar yapıldı. Polis kimin saldırı yaptığını söylemedi. Ancak saldırı yapanın Erganili olmadığını söyledi. Saldırı sonrası birçok insan hastaneye akın etti. Dünden beri telefonlarım susmuyor. Türkiye’nin her yerinden destek ve iyi sağlı temennilerini alıyoruz. İnsanlar Mersin’denErzurum’dan İstanbul’dan bizi arayarak Mutlu’nun sağlığı için duacı olduklarını söylüyor.”