22 Nisan 2015 Çarşamba

Hataya tatil gidenler için kısa bir not

Hatay Güzellikleri

Akdeniz bölgesinin doğal güzelliklerininbulunduğu Hatay ili, tarihsel zenginlikler açısından olduğu gibi, doğal kaynaklar bakımından da oldukça şanslı sayılabilecek bir ildir.
İl, ılıman iklimi ve çok sayıda doğal plajları ile, ilgi çeken bir bölge niteliğindedir.
HATAY MESİRE YERLERİ: Hatay, mesire yerleri bakımından zengin bir ildir. İlin doğal yapısı birçok yörenin mesire yeri olarak kullanımına olanak tanımıştır. İldeki önemli mesire yerleri arasında, Merkez İlçe’ deki Kiliseönü, Maşuklu, Harbiye, Batıayaz, Belediye Parkı; Dörtyol’daki Kuzuculu, Beşikgöl, Ufacık; İskenderun’daki Esentepe, Yarıkkaya, Sarımazı, Nergizlik, Soğukoluk, Atik, Belen, Gülcihan, Arsuz; Kırıkhan’daki Beyazıtil.Yayladağı’ndaki Yenişehir Gölü ve Samandağ’daki Şeyh Hıdır, Mağaracık, Çevlik ve Hıdırbey sayılabilir.

HATAY TARİHİ YERLERİ

ŞEHİR PARKI: İl merkezindeki bu park 51.000 m2′lik bir alana kuruludur. Parkta, gazino, sinema, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, banklar ve bir havuz vardır. Şehir Parkı’nda ayrıca bir de çocuk bahçesi bulunmaktadır.
HARBİYE: “Çağlayanlar Bölgesi” olarak adlandırılan Harbiye, Antakya’ya 9 km uzaklıktadır. Harbiye, çağlayanları, otel ve lokantalarıyla halkın ilgisini çeken bir dinlenme yeridir.
BATIAYAZ (TEKNEPINAR) YAYLASI: Deniz yüzeyinden 500 m yükseklikte yer alan ve özellikle suyu ve havasıyla ün yapmış olan yayla, bölge halkının önemli dinlenme yerlerinden biridir. Yaylada bir dağ oteli ve gazinolar vardır. Kuru havası nedeniyle, romatizma hastalığı olanlarca ilgi gören Batıayaz Yaylası, avcılık yapmak isteyenler için de geniş olanaklar sağlamaktadır.
YAYLADAĞI: Yayladağı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta, günübirlik ziyaret edilebilen bir orman içi dinlenme yeridir. Oyun alanları, içme suyu, masa-bank, ocak, otopark gibi tesislerin geliştirildiği dinlenme yerinin kullanıma en uygun dönemi mayıs-eylül arasıdır.
SOĞUKOLUK: İskenderun-Antakya devlet karayolu üzerinde İskenderun’a 20 km uzaklıkta bir orman içi dinlenme yeridir. Yayla niteliği taşıyan ve günübirlik ziyaretlere açık olan dinlenme yerine, manzaranın seyredilebileceği bir teras, büfe, içme suyu, masa-bank, ocak,otopark gibi hizmetler getirilmiştir. Dinlenme yerinin yararlanıma en uygun dönemi mayıs-ekim arasıdır. Soğukoluk, gündel.000kişinin kullanımına olanak verebilecek biçimde düzenlenmiştir.
KUZUCULU: Dörtyol llçesi’ne 15 km uzaklıkta bir orman içi dinlenme yeridir. Serin havası ile ilgi çeken dinlenme yerine, büfe, içme suyu, masa-bank, ocak, tuvalet, otopark gibi tesisler yapılmıştır. Günde 750 kişinin yararlanılabileceği dinlenme yerinin kullanıma en uygun dönemi mayıs-ekim arasıdır.
HATAY İÇMELER VE KAPLICALAR: Hatay İli şifalı su kaynakları açısından çok zengin değildir. İlde varolan kaynaklardan da gereğince yararlanılamamaktadır.
REYHANLI HAMAMI: Reyhanlı ilçesi’ne 20 km, Reyhanlı-Kırıkhan yoluna is 6 km uzaklıkta ve deniz yüzeyinden 120 m yüksekte bir bölgede yer almaktadır. Türkiye-Suriye sınır kapısının çok yakınında bulunan kaplıca, Antakya’ya 64, İskenderun’a 69 km uzaklıktadır. Yaklaşık 5 kaynaktan çıkan suların sıcaklığı 37°C, topla debileri ise 7 lt/sn dolayındadır. Kadınlar ve erkekler için iki ayrı bölümü olan hamam yanında bir de otel vardır.
İçme olarak da kullanılabilen kaplıca suyu, banyo uygulamalarıyla genel ağrılı hastalıklarda ve romatizma hastalıkların yararlı olmaktadır.
ERZİN BAŞLAMIŞ KAPLICASI : Dörtyol İlçesi’nin Erzin Bucağı’na bağlı Başlamış Köyü’ndeki kaplıca suyu, dere içindeki kayaların çeşitli yerlerinden çıkmaktadır. Debisi saniyede 0,1 lt olan sula sıcaklığı 22°C’dir. Sulardan hem içme hemde banyo uygulamalarıyla yararlanılmaktıdır.
ERZİN BAŞLAMIŞ MADENSUYU : Erzin Bucağı’nın 5 km doğusunda ve Başlamış Köyü’nün 2 km kuzeyinde taşlık bir alanda kaynayan Başlamış madensuyu ayrı çeşmeden akmaktadır. Saniyede 0,1 çıkan suların sıcaklığı 14°C’dir. Belediye olan Başlamış madensuyunun çevresi birçok otel ve motel vardır. Hem içme 1 de banyo uygulamalarıyla yararlanılan karaciğer, safrakesesi, mide, bağırsak pankreas üzerinde olumlu etki yapmakta Sudan şeker hastalıklarının tedavisinde de yararlanılmaktadır.
HATAYDAKİ PLAJLAR: Hatay ili’nin, batıda uzunca bir kıyı şeridi bulunmaktadır. Bu nedenle, ilde birçok doğal plaj vardır. Bunların önemlileri arasında İskenderun’daki 3 km’ lik İskenderun Plajıyla iskenderun ilçe merkezine 10 km uzaklıktaki Sarıeski Plajı, Dörtyol llçesi’ne 15 km uzaklıktaki Payas Plajı, İskenderun ilçe merkezine 33 km uzaklıktaki Arsuz Plajı,Uluçınar Bucağı’nın 30 km uzağındaki Gülcihan Plajı, ile Samandağ llçesi’ne 5 km uzaklıktaki Samandağ ve 8 km uzaklıktaki Çevlik plajları sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder