22 Nisan 2015 Çarşamba

Kilyos

Kilyos

Nasıl Gidilir?

Kilyos’a gitmek için ya Sarıyer üzerinden, ya da Maslak istikametinde Bahçeköy geçişiyle ulaşabiliyoruz. Yolun tamamı asfalt. Maslak yolu daha serin, orman içi olması sebebiyle manzaralı, daha sakin, (Pazar hariç, Bahçeköy geçişi hariç) daha az trafikli oluğuyla tercih ediliyor. Rampa aşağı Kilyos yaklaşımı Zekeriya Köy geçişinde yer alan villalar, siteler, çiftlik evleri kentin nerelere kadar genişlediği hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Yolun sağında ve solunda yer alan kır lokantalarının çokluğu yöreye ilgi gösterenlerin sayısının bir başka göstergesi sayılıyor. Lüks villalar geçiliyor Kilyos merkezine giriliyor. Baca gibi uzun, çevresini sarmaşıkların sarıp sarmaladığı tarihi su terazisini solumuzda bırakıp, bir başka tarihi yapıya Kilyos Kalesine çıkıyoruz. Kale aslında sivil ziyaretçilere kapalı, askeri bölge subay gazinosu sahası içinde yer alıyor. Siz saygıdeğer sihirli tur ziyaretçilerine kaleyi göstermeyi arzu ettiğim için görevlilere rica ediyorum. Turizm’in gelişmesine, yöre tanıtımlarına her zaman önderlik yapmış, çevreye, milli değerlere sahip çıkmasını bilen ve koruyan yetkililer nezaretinde kaleyi görmek için içeri alınıyorum.

Ne Yenilir?

Kilyos ve çevresinde taze deniz mahsulleri ve mangalda pisen et yemekleri sunan kir lokantalari damak zevkine düskün olanlar için yaz kis açik. Bu sirin, küçük Karadeniz sahil yerlesimi göz alabildigine uzanan kumsal plajlari ile ünlüdür. Sariyer içinden veya Belgrat Ormanlarindan geçen yollar birleserek Kilyosa varir. Orman yolu su kemerleri ve bentlerin civarindan geçer. Sehir merkezine 25 km uzakliktaki Kilyos’ta motel ve pansiyonlar, lokantalar yaz aylarinda servis verirler.

Gezilecek Yerler

Kale kapisindan ayrilip, eski köy evlerini geride birakip yürüdügünüzde tüm Kilyos manzarasina hakim bir tepeye ulasiyorsunuz. Köydeki konaklama tesislerin çogu burada. Deniz tarafindan çikilan merdivenlerle veya araç yolu ile gelinen oteller tepesi, panoramik manzarasiyla hayranlik uyandiriyor. 50 adim da ulasilan çarsi, piknikle ilgili tüm gereksimlerin karsilandigi bakkal, manav, eczane gibi dükkanlar, emlak ofisleri, butiklerle civil civil. Yani yerlesik nufüsu kisin 2000 civarinda olan Kilyos’a giderken ihtiyaç duyacaginiz seyleri tasimaya gerek yok. Jandarma bölgesi sinirlari içinde kalan bölgede tüm kalabaliga ragmen huzur kaçiracak olaya da rastlanmiyor.
Kilyos denince ilk akla gelen yer, plajlar.. Kilyos’un meshur sahiline inmeden önce köyün merkezinden geçiyorsunuz .. Kilyos’un upuzun genis bir kumsali var. Hava Kilyos’ta genelde rüzgarli oluyor, deniz de çogunlukla dalgali…
Kilyos’a gelmeden önce hava durumuna bakmakta yarar var. Gün içindeki degisiklikleri ise cankurtaranlar meteorolojiden takip ediyor zaten. Gerektiginde denize girenleri de hemen uyariyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder